Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Örebro konsthall öppnar utställningen "BU höst 2017"

[2017-09-21] Stefan Uhlinder och Helene Billgren. Lördagen den 23 september öppnar Örebro konsthall "BU höst 2017" - en utställning av konstnärerna Helene Billgren och Stefan Uhlinder, utställningen pågår till och med söndagen den 5 november.

[Örebroguiden]

Ledarskapet påverkas mer av ålder än kön

[2017-09-21] Det är betydligt större skillnad mellan yngre och äldre chefer, än mellan manliga och kvinnliga. Däremot skiljer sig de bakomliggande drivkrafterna åt, visar en studie från Göteborgs universitet.

[Tidningen Karriär]

Möte mellan bild och form

[2017-09-21] Några dagar innan vernissagen av Barbara Häggdahls och Lennart Gybrants utställning pågår det intensiva hängningsarbetet. Den ska inte bara bli en mötesplats den ska även bli en helhet som bjuder in besökarna.

[Nya Wermlands-Tidningen]

Finns en rädsla för att ställa krav

[2017-09-21] När arbetsgivare söker efter semestervikarier i ambulanssjukvården, ställs inga eller låga krav på körvana i annonserna. Det visar en rapport vid Göteborgs och Umeå universitet av trafikforskaren Jörgen Lundälv.

[Kommunalarbetaren]

Vetenskapsrådet beviljar stöd till SwedPop och SweClarin

[2017-09-21] Vetenskapsrådets har beslutat om långsiktig finansiering till infrastrukturer av nationellt intresse. Riksarkivet får finansiellt stöd till inte mindre än två infrastrukturprojekt. Projektet SwedPop får stöd.

[Riksarkivet]

Bra havsbudget - nu krävs långsiktiga satsningar!

[2017-09-21] Regeringens satsning på havsmiljön i årets budgetproposition är inte bara viktig, den är absolut nödvändig. Det finns ett stort behov av forskning och innovationer för en hållbar förvaltning av haven.

[Göteborgs-Posten]

Torsk var handelsvara redan under vikingatiden

[2017-09-21] Foto: Anette Ungfors DNA-analys av arkeologiska fiskben avslöjar att torsk var en handelsvara redan på vikingatiden. Den nya studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften PNAS.

[Edaportalen]

Lärosäten attackerar lärarundantaget

[2017-09-21] En lång rad lärosäten har deklarerat att de har rätt att använda lärares undervisningsmaterial. Motsättningen mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivarna är klar och tydlig.

[Universitetsläraren]

Forskare tvingas leva med hot och hat

[2017-09-21] Vem vill ha ett samhälle där röster tystnar? 21 september, 2017 Text: Per-Olof Eliasson Ord spelar roll, och när det offentliga samtalet smutsas ner av okvädningsord får det konsekvenser. Inte heller forskarna går fria från hat och hot.

[Universitetsläraren]

Att mäta vårdens värde allt viktigare

[2017-09-21] Det var enklare förr att bedöma värdet av sjukvårdens insatser - antingen överlevde eller avled patienten. I dag behövs nya mått för att avgöra hur bra det går för patienten i förhållande till de insatser som görs.

[LIFe-time]

Näringslivsprofilen: Det här är mitt sista stora projekt

[2017-09-21] Percy Barnevik vill utrota världens fattigdom - genom miljoner kvinnliga entreprenörer. - Männen är, generellt, ofta lata, oansvariga och dricker eller spelar upp pengarna i stället, säger näringslivsprofilen.

[Göteborgs-Posten]

Risker med tidiga betyg och nationella prov

[2017-09-21] Karriär Svenska lärares arbete har under de senaste decennierna alltmer kommit att präglas av bedömningar och tester av elever. Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts.

[The Scholar]

NextCell Pharma erhåller tillstånd för partihandel

[2017-09-21] NextCell: NextCell Pharma erhåller tillstånd för partihandel NextCell Pharma AB ("NextCell") meddelar idag att bolaget har beviljats tillstånd för partihandel med cellbaserade studieläkemedel.

[AktieTorget]

Nu i P4: De fem största hoten mot mänskligheten

[2017-09-21] Ett stor svarthål, dinosauriernas återkomst, kärnvapenkrig eller biologisk krigföring. Vilka är det största hoten mot mänskligheten? Hör fil. dr. i filosofi Karim Jebari i P4.

[Sveriges Radio Västernorrland]

Löfven upprörs av nazidemonstration

[2017-09-21] Statsminister Stefan Löfven (S) skräder inte orden när han beskriver sina känslor efter nazistdemonstrationen i Göteborg i helgen.

[Göteborgs-Posten]

ANNA AHLBERG UTSEDD TILL CFO I SURGICAL SCIENCE SWEDEN AB

[2017-09-21] Surgical Science har utsett Anna Ahlberg till ny CFO och medlem av bolagets ledningsgrupp. Anna har under många år arbetat som CFO och informationschef i noterade bolag, huvudsakligen i medicintekniska, internationella tillväxtbolag. "Vi är glada att hälsa Anna välkommen till Surgical Science växande team.

[Cisionwire]

Chalmerist prisas för giftfri cancerbehandling

[2017-09-21] Simon Jademyr från Göteborg får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. Simon Jademyr har studerat hur nanokristallin cellulosa, ett ogiftigt och miljövänligt nanomaterial, kan användas i behandling mot cancer. Cyaniner kallas en grupp ämnen som har visat sig motverka tillväxt av tumörceller.

[Cisionwire]

Vad vilja Moderaterna?

[2017-09-20] Det brukar vara en bra idé att bygga på arbete man redan gjort. KRÖNIKA. Moderaterna är på väg att skaffa sig en ny partiledare. Och som alltid när en palatskupp lyckats, infinner sig ett lugn.

[Affärsvärlden]

Neoss i P-I Brånemarks fotspår

[2017-09-20] Ett tredje bolag - Neoss - är nu på väg att göra samma resa över världen som Nobel Biocare och AstraTech tidigare gjort.

[Dental24]

Planerna för Naturvetenskap Life konkretiseras under hösten

[2017-09-20] Arbetet med programhandling för Naturvetenskap Life fortgår. Under hösten konkretiseras planerna för den nya byggnaden på Medicinareberget.

[Medarbetarportalen]

Ny studie undersöker: Därför är frisörer så vitsiga

[2017-09-20] Salong Sax & Fön", "Lady och Kalufsen" och det vågade "Frisör Hårhuset" - Varför finns det så många fyndiga namn på frisörsalonger i Sverige? Den tyska ordvitsforskaren Ann-Kathrin Mehrens vill ta reda på detta i ny internationell studie.

[Svenska Dagbladet]

Guldmedalj till Bo Sundqvist

[2017-09-20] Bo Sundqvist, professor i jonfysik och förutvarande rektor vid Uppsala universitet, har tilldelats Svenska masspektrometrisällskapets guldmedalj. Bo Sundqvist Berzeliusmedaljerna, som fått sitt namn efter kemisten Jöns Jacob Berzelius.

[Uppsala universitet]

Svenska samverkansprojekt visas upp i USA

[2017-09-20] Johanneberg Science Park presenterar i veckan projekten AllAgeHub, HSB Living Lab och Riksbyggen Positive Footprint Housing under konferensen ICSD International Conference on Sustainable Development i New York.

[Byggnorden]

"Att människan dominerar över naturen är en myt"

[2017-09-20] Myten att människan dominerar över naturen är gammal - och farlig i en tid då vi måste göra allt vi kan för att motverka klimatförändringarna.

[Stockholms Fria Tidning]

Uppmuntrande överlevnadsdata för immunkombo

[2017-09-20] Användning av två typer av immuncheckpointhämmare verkar ge bäst överlevnadschanser till patienter med framskridet malignt melanom som inte går att operera. Det visar nya data från en fas 3-studie.

[Dagens Medicin]

Överviktskirurgi - ett sätt att minska vikten för gott

[2017-09-20] När försök att gå ner i vikt genom dieter och andra livsstilsförändringar inte fungerar kan en operation vara ett alternativ för den lider av kraftig övervikt.

[Doktorn]

Facken: Regeringen missar åtgärder för fler jobb

[2017-09-20] Köpfest, pengaregn och expansiv - experternas beskrivning av budgeten ger en hint om härliga konsumtionstider. Men bakom regeringens givmildhet lurar en liten fara för överhettning i ekonomin, enligt ekonomerna.

[Svenska Dagbladet]

Orgelrace med tre organister och två körer

[2017-09-20] På söndag den 24 september är det dags för det numera traditionella orgelracet i Skokloster kyrka. I år medverkar två körer och tre organister.

[Enköpings-Posten]

Sök det generella - inte pr-effekten

[2017-09-20] Hur kan svensk arkitektur ta ett steg till och bli mer väsentlig? Genom att söka det generella, söka lösningar i planlösningen och inte sälja sig till byggmaterialbranschen och spekulativa pr-projekt, anser Tomas Lewan.

[Arkitektur]

Ont om skånska nyheter i regeringens statsbudget

[2017-09-20] Nytt migrantmuseum i Malmö. Minimal anslagshöjning till Lunds universitet, men k...

[Sydsvenskan]

Stockholmaren infiltrerade amerikanska nazister

[2017-09-20] NEW YORK. DN:s Björn af Kleen har träffat den 25-årige svensken Patrik Hermansso...

[Dagens Nyheter - Login]

Hon nappar på lärarappen

[2017-09-20] Det är de barn som har det svårast i skolan som hamnar i kläm när lärarvikarierna avlöser varandra. Det tror Alice Anzén, som har flera års erfarenhet av extraknäcket.

[Göteborgs-Posten]

"Jesus gick vilse i valupptakten"

[2017-09-20] Centerpartiets partiledare Annie Lööf förtidsröstar till kyrkovalet på Sofia församlings expedition i Stockholm.

[Världen idag]

Kanozi värvar toppnamn

[2017-09-20] Först var det läkaryrket som lockade. Efter fyraårig teknisk linje läste Pia-Cally Wendt in biologin och jobbade på Vasa sjukhus i Göteborg.

[World In Property]

Minskat söktryck till lärarutbildningar

[2017-09-20] För att matcha samhällsbehovet tar Göteborgs universitet in nästan dubbelt så många lärarstudenter som för några år sedan. Konsekvenserna blir att söktrycket och antagningskraven sjunker.

[ETC Göteborg]

Experterna: Det kommer valet 2018 att handla om

[2017-09-19] Striden om försvarsminister Peter Hultqvist (S) är över. Nu vill regeringen och oppositionen lämna den stormiga sommaren bakom sig och fokusera på sakfrågor.

[Metro]

Textilkonstnär fick kulturpriset

[2017-09-19] Elsa Agélii, textilkonstnär från Tanum, fick regionens kulturpris på 150 000 kronor. - Jätteskönt, jag var nästan pank, sa 79-åringen. Pristagaren har ägnat sig åt så kallade dagboksbroderier med politisk udd.

[Skaraborgs Allehanda]

Professor: inga klara samband mellan våld och sociala problem

[2017-09-19] Våld och skjutningar är inte förortsproblem utan en följd av att tungt kriminella inte stoppas, menar professor Sven-Åke Lindgren som besöker Borås ikväll.

[Sveriges Radio Sjuhärad]

Elsa Agélii prisas för sitt konstnärskap

[2017-09-19] Textilkonstnären Elsa Agélii får regionens kulturpris. Och det är en livslång gärning som belönas.

[Bohusläningen]

Statsvetare om läget: "Inte rädd att samarbeta med SD"

[2017-09-19] För första gången har M, KD och SD gjort gemensam sak. Nu spekuleras det om misstroendevoteringen mot försvarsminister Peter Hultqvist innebär det första steget mot ett nytt potentiellt regeringsalternativ.

[Svenska Dagbladet]

Vita Bergen på turné kommer till Klubb Mono

[2017-09-19] Photo: Olof Grind från Vita Bergens facebooksida Vita Bergen kallas för en svensk underground-succé, och det är precis vad detta indiepopband från Göteborg är - fast i hög fart på väg vidare från underground.

[Örebroguiden]

Elsa Agélii får Västra Götalandsregionens kulturpris 2017

[2017-09-19] Vinnaren av Västra Götalandsregionens kulturpris 2017 är textilkonstnären Elsa Agélii. Priset delades ut idag den 19 september, under regionfullmäktiges sammanträde i Göteborg.

[Västra Götalandsregionen]

Otydliga kompetenskrav och arbetstider för vikarierande ambulansförare

[2017-09-19] Det återstår brister inom svensk ambulanssjukvård i arbetet med såväl nollvisionen som arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården.

[Umeå universitet]

Vita Bergen på plats i Huskvarna

[2017-09-19] Indiepopbandet Vita Bergen från Göteborg har kallats för en svensk underground-succé. Nu kommer gruppen till Huskvarna Folkets Park den 25 november.

[Jnytt]

Valfläsk mättar sällan folkets hunger

[2017-09-19] Magdalena Andersson dukar upp en höstbudget som dignar av valfläsk. Men funkar s...

[Sydsvenskan]

Sjölund: Rakt in i kaklet rusar vi förbi döden

[2017-09-19] Ledare Jag står vid bankomaten och trycker in fel kod. Efter ytterligare ett försök ger jag upp och går hem. Jag tänker inte som det vårdslöst skämtas ibland: Har jag fått alzheimers?

[Hela Hälsingland]

Textilkonstnären Elsa Agélii är Västra Götalandsregionens kulturpristagare 2017

[2017-09-19] En makalös textilkonstnär" som "fortsatt att brodera sig in i de offentliga och privata rummen, det vill säga i människors hjärtan", skriver juryn i motiveringen.

[Göteborgs-Posten]

Forskaren: Nazisternas nya symboler måste prövas i domstol

[2017-09-19] Extremismforskaren Christer Mattsson menar att nazisternas estetik och symbolik har förändrats drastiskt sedan 90-talet. Han menar att det är dags för domstolarna att på nytt pröva var gränsen för hets mot folkgrupp går.

[SVT Nyheter]

Trots nazistsymbolen - stoppades inte av polisen

[2017-09-19] Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd i Göteborg i söndags - som vanligt med flaggor och emblem föreställande Tyrrunan.

[ETC]

Yvonne Hirdmans historiska berättelse klingar bekant även i ...

[2017-09-19] Genom att beskriva slutstriderna under andra världskriget visar Yvonne Hirdman p...

[Sydsvenskan]

Yrkesgrupperna som flyttar hem till landsbygden

[2017-09-19] Manliga bönder och kvinnliga lärare är de yrkeskategorier som är mest benägna att flytta tillbaka hem till landsbygden efter sina studier. Det visar en undersökning vid Göteborgs universitet.

[Land]

12-åring erkände mord - nu kritiseras utredningen: "Han funderar på att ta livet av sig och ändå fortsätter förhören"

[2017-09-19] 7:28 Spela Ett sexton år gammalt mordfall i Södertälje har upprört många efter Dagens Nyheters avslöjande. Det är en historia som har många paralleller med fallet Kevin i Arvika.

[TV4]

Så har tillvaron för demenssjuka förbättrats

[2017-09-19] Helle Wijks forskning har förbättrat vårdmiljön för många svenskar med demenssjukdom. I våras fick hon, som första sjuksköterska, Silviahemmets stora forskningsstipendium på 50 000 kronor.

[Göteborgs-Posten]

Carmen får nytt liv på Uppsalascen

[2017-09-19] Lyssna Operornas opera, "Carmen" ska få nytt liv på Uppsala stadsteater. Musiker, sångare och skådespelare ska gestalta den storslaget dramatiska berättelsen på ett sätt som inte har upplevts förut.

[Upsala Nya Tidning]

Tidiga betyg kan riskera skolans mål

[2017-09-19] Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts. Men en studie vid Göteborgs universitet visar hur delar av undervisningens och skolans syften och mål därmed riskerar att gå förlorade.

[Statskoll]

Stressade söker vård av rädsla för demens

[2017-09-19] En ny grupp patienter, personer mellan 50 och 65 år, har börjat söka sig till vå...

[Dagens Nyheter - Login]

Forskare: Ökande klyftor ger minskat stöd för klimatomställning

[2017-09-19] I samhällen med stora klyftor kan tron på människans dominans över naturen stå i vägen för en nödvändig klimatomställning.

[Dagens Arena]

Nyanlända ger hopp åt apoteksbranschen

[2017-09-18] Det råder brist på apotekare och receptarier i hela landet. Det beror bland annat på att antalet apotek har ökat sedan avregleringen 2009, och ser ut att fortsätta göra det.

[Tidningen Ergo]

Polisen glömde bort tips om nazidemonstration

[2017-09-18] INRIKES Samhälle. Polisen fick ett anonymt tips två dagar före nazistdemonstrationen i Göteborg i söndags - men tappade bort det. Det bekräftar chefen för polisens kommunikationscentral, Daniel Norlander.

[Aftonbladet]

Vd-ledare: Hela samhället måste engageras när högskolestyrning reformeras

[2017-09-18] Behovet att modernisera styrning och tilldelning av resurser till lärosätena är stort. Det måste bli mer flexibelt och ta hänsyn till olikheterna. Statens enskilt största verksamhet är högskolesektorn.

[IVA-aktuellt]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?