• Otydliga kompetenskrav och arbetstider för vikarierande ambulansförare

[2017-09-19] Det återstår brister inom svensk ambulanssjukvård i arbetet med såväl nollvisionen som arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården.

• Har upptäckt protein som skyddar mot mättade fetter

[2017-09-18] Forskare vid Göteborgs universitet har upptäckt proteiner som är specifikt nödvändiga för att hantera kost som innehåller mättade fetter.

• Fiskhonor gillar hanar som sjunger

[2017-09-18] Ökat buller i havet verkar minska parningsbenägenheten för fiskar. En ny avhandling vid Göteborgs universitet visar att ljudföroreningarna försvårar fortplantning för sand- och lerstubb, som är en viktig föda för unga torskar.

• Åtta barn födda efter livmodertransplantation

[2017-09-18] Åtta barn födda - och den första robotassisterade operationen genomförd. Det är en del av facit efter 18 års forskning vid Sahlgrenska akademin kring livmodertransplantationer. I Göteborg samlas nu världseliten av forskare på området till sin första kongress.

• Skillnader i genomslag för tidiga betyg och tidiga nationella prov

[2017-09-18] Svenska lärares arbete har under de senaste decennierna alltmer kommit att präglas av bedömningar och tester av elever. Betyg i lägre årskurser och fler nationella prov har införts. Men en studie vid Göteborgs universitet visar hur delar av undervisningens och skolans syften och mål därmed riskerar att gå förlorade.

• Frisörsalongers lek med ord i företagsnamnen

[2017-09-14] Har du funderat över varför många frisörsalonger har så språkligt kreativa namn? Ann-Kathrin Mehrens från universitetet i Greifswald studerar fenomenet med ideofiers, som är ett nytt begrepp för att beskriva denna typiska lek med företagsnamn som även finns inom några andra branscher.

• Manliga bönder och kvinnliga lärare flyttar hem efter högskolestudier

[2017-09-14] Efter högskolestudier är det främst män som studerat skogs- och lantbruk samt kvinnor som utbildat sig till lärare som återvänder till de mindre tätbefolkade regioner på landsbygden som de kommer ifrån. Det framgår av en avhandling vid Göteborgs universitet.

• Frisörsalongers lek med ord i företagsnamnen

[2017-09-13] Har du funderat över varför många frisörsalonger har så språkligt kreativa namn? Ann-Kathrin Mehrens från universitetet i Greifswald studerar fenomenet med ideofiers, som är ett nytt begrepp för att beskriva denna typiska lek med företagsnamn som även finns inom några andra branscher.

• Mentorprogram för nyanlända permanentas

[2017-09-13] Mentorprogrammet Universitetsvän har som syfte att introducera personer med flyktingbakgrund till högre studier. Den första omgången startade i våras och blev så framgångsrik att den nu permanentas. Intresserade deltagare uppmanas anmäla sig till en ny omgång i höst.

• Tunnare solceller av kisel ett resultat av lyckat samarbete

[2017-09-13] Den vetenskapliga forskningen har nu tillsammans med solcellsbranschen i ett internationellt projekt, med professor Alexander Dmitriev vid Göteborgs universitet som en av ledarna, lyckats tillverka mycket effektiva kiselsolceller, 20 gånger tunnare än de som hittills använts.

• Svenskarna tar helst bilen vid matinköp

[2017-09-12] De senaste åren har intresset ökat för sista milens logistik, det vill säga hur konsumenter fraktar hem sina inköp. Trots att den sista milen står för en stor andel av resursåtgången när det gäller tid, kostnader och energi i förhållande till resten av distributionskedjan har det saknats forskning på området. Resultat från en ny studie visar vilka färdsätt konsumenter väljer när de gör sina livsmedelsinköp och vilka faktorer som påverkar valet.

• Robotar kan bidra till nya undervisningsformer i skolan

[2017-09-12] Pedagogiska robotar i skolan kan i framtiden fungera som assistenter och ge lärarna avlastning. Trots många etiska utmaningar kring användandet av robotar är mellanstadieelever redan nu villiga att följa instruktioner och prata med robotar i klassrummet. Det visar en ny avhandling från Göteborgs universitet.